De zee, de zee, de zeeeeee

De filmer/animator/regisseur Beatrijs Hulskes (1959-2006) schiep haar eigen wereld, met veel aandacht voor detail.

Een fantasiewereld die sprookjesachtig aandoet en doet denken aan Perzische miniaturen.
Beatrijs
ontwikkelde een stijl waarin ze live-action en foto's combineerde met getekende elementen die een droomachtige sfeer oproepen.

Beatrijs studeerde in 1985 af aan de A.B.K. Minerva in Groningen. Daarna regisseerde ze verschillende kinderprogramma's voor VPRO's Achterwerk.

Samen met Mirjam van Veelen maakte zij begin jaren ‘90 in Rusland de onafhankelijke live-actionfilm 'De Rivier Okkervil', gebaseerd op een verhaal van Tatjana Tolstaja (de kleindochter van Tolstoj).

De filmmakers woonden tijdens het maken in Leningrad, leerden Russisch, werkten samen met Russische acteurs en met animators van de beroemde Lenfilm studio's.

'De Rivier Okkervil' werd 1993 voor het eerst vertoond tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam en draaide op internationale filmfestivals in Sint Petersburg, Hiroshima en in het Paleis der Schone Kunsten in Brussel. De film werd aangekocht door Het Stedelijk Museum te Amsterdam.


In 2001 ging haar animatiefilm 'Aangeraakt door een engel' in première, over de kanker die haar trof en de moeilijkheid om daar in woorden over te vertellen. Zij zocht en vond een eigen beeldtaal die haar in staat stelde om haar indringende ervaringen met anderen te delen. Die taal blijkt universeel te zijn want behalve in Europa viel deze film ook in Taiwan in de prijzen.

Haar laatste film ging over één van haar grootste liefdes: 'De zee, de zee, de zeeeee', deze illustreert het gedicht van Hagar Peeters met dezelfde titel.


Beatrijs Hulskes is op 19 juli 2006 gestorven.

    ‘Aangeraakt door een engel...’ 2001

  MARRE - spikkel VPRO 1988     MARRE - spikkel VPRO 1988

            De rivier Okkervil 1992

        (co- regie Mirjam van Veelen)

Making of De zee, de zee, de zeeeeee

  MARRE - paardestaarten VPRO 1988

MARRE - lange haren VPRO 1988

                         Beatrijs Hulskes